Italian Wine Workshop

on

 بيان صحفي

ورشة العمل الأولى حول النبيذ

فندق Four Seasons – 7 آذار 2018

نظمت وكالة التجارة الإيطالية في بيروت، بالتعاون مع السفارة الإيطالية، أول ورشة عمل في لبنان مخصصة فقط للنبيذ والمشروبات الإيطالية.

شارك المستوردون والموزعون اللبنانيون في ورشة العمل بحضور ممثلين عن صناعة الأغذية والمشروبات اللبنانية للاطلاع بشكل أفضل على إنتاج النبيذ الإيطالي. وأضفت مشاركة السيد باولو بييرا، الخبير والعالم في صناعة النبيذ، نكهة خاصة على جلسة تذوق النبيذ.

جرى في خلال ورشة العمل تمثيل أكثر من 100 منتج إيطالي في قطاع النبيذ والمشروبات الروحية وغيرها من المشروبات وتقديم أكثر من 400 نوع من المنتجات. وعرض 16 مستوردا وموزّعا للنبيذ والمشروبات الروحية الإيطالية مجموعة المنتجات الإيطالية أمام محترفين من قطاع هوريكا، وممثلين عن الفنادق والمطاعم وعن قطاع تجارة التجزئة، فضلا عن مدراء الأغذية والمشروبات وأصحاب المطاعم والحانات وشركات تقديم المأكولات والسوبر ماركت ومحلات البيع بالتجزئة.

تعتبر إيطاليا أكبر منتج للنبيذ في العالم وتتمتع بتنوعٍ كبير في أصناف العنب وبأكثر من 500 تسمية محكومة الأصل للنبيذ. في العام 2017، بلغت قيمة صادرات النبيذ الإيطالي في العالم 6 مليارات يورو. أما في ما يتعلق بالسوق اللبنانية، فإن إيطاليا تحتل المركز الثاني مستأثرة بـ 13٪ من حصة السوق قدرت قيمتها في العام 2017 بـ 1.8 مليون دولار أمريكي. يستأثر النبيذ الفوار وحده بـ 18٪ من حصة السوق تقدر قيمتها بـ 1 مليون دولار أمريكي. وبالمقارنة مع العام 2016، زادت واردات النبيذ الفوار من إيطاليا بنسبة تفوق الـ50% في حين ارتفعت واردات النبيذ بنسبة 28٪.

في العام 2017، كانت إيطاليا أول مورد للفيرموث في لبنان مستأثرة بـ 66٪ من حصة السوق، وثاني مورّد للمياه المعدنية  بحصة سوقية قدرها 15٪ محققة بذلك زيادة تفوق نسبتها الـ 16٪ مقارنة بالعام 2016.

وتقوم وكالة التجارة الإيطالية والسفارة الإيطالية بتعزيز قطاع الأغذية والمشروبات العالية الجودة. ونُظِّمت في العام 2017 أول دورة حول المطبخ الإيطالي واحتُفل على إثرها خلال الأسبوع الثالث من تشرين الثاني بالأسبوع العالمي للمطبخ الإيطالي وهو موعد سنوي عالمي للاحتفال بالأغذية والمشروبات الإيطالية.

بعد ورشة العمل المخصصة للنبيذ الايطالي، ستشارك الوكالة التجارية الإيطالية بجناح وطني في معرض هوريكا 2018 وستنظم زيارة لوفد من خبراء النبيذ اللبنانيين إلى Vinitaly 2018، وهو المعرض الدولي للنبيذ الذي يعقد في فيرونا على أساس سنوي.

PRESS RELEASE

FIRST ITALIAN WINE WORKSHOP

FOUR SEASONS HOTEL – 7 MARCH 2018

The Italian Trade Agency in Beirut, in collaboration with the Italian Embassy, organized the first workshop in Lebanon dedicated uniquely to Italian wines and beverages.

Lebanese importers and distributors participated at the workshop together with representatives of the Lebanese food and beverage industry to better know the Italian wine production. Mr Paolo Peira, a successful sommelier and oenologist, added a personal touch to the wine tasting.

More than 100 Italian producers of wines, liquors and beverages were represented at the workshop with more than 400 types of products. 16 Lebanese importers and distributors of Italian wines, spirits and beverages presented their portfolio of Italian products to professionals of the Horeca sector, the on-trade and the off-trade sector, as well as food and beverage managers, restaurants, bars, catering companies, supermarkets and retail stores.

Italy is the largest wine producer in the world and enjoys one of the most diverse variety of grapes and more than 500 official wine denominations. In 2017 the value of exports reached € 6 billion worldwide. Regarding the Lebanese market, Italy is the second supplier of wine, holding a 13% share of the market with a value in 2017 of 1,8 mln US dollars. Sparkling wine alone has a market share of 18% and a value of 1 mln US dollars. Compared to 2016, sparkling wine imports from Italy grew more than 50%, while wine imports increased 28%.

In 2017 Italy was the first vermouth supplier to Lebanon, with a 66% market share, and the second supplier of mineral water, with a market share of 15% and an increase of over 16%  compared to 2016.

The Italian Trade Agency and the Italian Embassy are promoting the high quality food and beverage sector. In 2017 they organized the First Italian Cooking Masterclass followed during the third week of November by the World Week of Italian Cuisine, the worldwide annual celebration of Italy’s food and drinks.

After the wine workshop, the Italian Trade Agency will organize the Italian National Pavilion at Horeca 2018 exhibition and the visit of a delegation of Lebanese professional to Vinitaly 2018, the International Wine Fair held in Verona on a yearly basis.

 

 

Rispondi